Posted on Hozzászólás most!

Mi is az a paleo étrend?

A paleolit étrend világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hívei között találhatunk orvosokat, dietetikusokat is. Ugyanilyen népes tábor tartja feleslegesnek, szemfényvesztésnek. A paleolit étkezés célja az ún. civilizációs betegségek elkerülése a táplálkozás segítségével.

Mi is az a paleo étrend?

Lényege röviden annyi, hogy a mai körülmények között próbáljuk meg reprodukálni a paleolit-kori étrendet, olyan ételeket, alapanyagokat fogyasszunk, mint az „ősember”. Az elmélet azon alapszik, hogy az emberi genom két és fél millió év alatt nem sokat változott, tehát genetikailag még mindig a vadászó-halászó-gyűjtögető életmód során fogyasztott ételek a legideálisabbak számunkra. A mintegy 10 ezer évvel ezelőtt elterjedt földművelés során termesztett gabonákhoz, egyéb mezőgazdasági élelmi anyagokhoz még nem tudott evolúciósan alkalmazkodni a mai ember, a „paleo elmélet” szerint ezért jelentek meg tömegesen a degeneratív betegségek.

A ma is meglévő, nyugati típusú táplálkozás a 19. század közepétől kezdett nagy mértékben teret hódítani, a civilizációs betegségek (rák, szív- érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, autoimmun betegségek, kórós elhízás stb.) tömeges, járványszerű megjelenése pedig a 20-21. századra tehető. A hagyományos étrendet követő, ma is élő természeti népek körében kétségkívül gyakorlatilag ismeretlenek ezek a civilizációs betegségek. A „paleo-elmélet” azonban nem az utóbbi 150 évre teszi az emberiség táplálkozási tévedését, hanem jóval előbbre.

Érvek és ellenérvek

A táplálkozás az orvostudomány mai álláspontja szerint is döntő jelentőségű egészségünk szempontjából, de az elfogyasztott ételek mellett számos egyéb körülmény is meghatározó, a 19. század közepétől ugyanis olyan egyéb óriási változások is bekövetkeztek, amik az egészségünkre hatással vannak. Például jóval gyorsabb lett az élettempó, így nagyobb a stressz, jelentősen megnőtt a környezetszennyezés, a dohány és az alkohol tömegfogyasztási cikkek lettek, az élelmiszeriparban megjelent egy csomó mesterséges anyag, a fizikai munkát háttérbe szorította az ülőmunka, stb. Azt is figyelembe kell venni, hogy az orvostudomány fejlődésével sokkal többféle betegség került azonosításra és több beteg feljegyzésre.

A paleo táplálkozás hívei szerint alapvetően a földművelés során megjelent, genetikailag nem vagy csak nehezen tolerálható ételek megjelenésével kezdődnek a bajok, amit a 19. század közepétől megjelenő egyéb körülmények csak fokoztak. Ebben lehet is valami, hiszen a tejfogyasztás miatti laktáz- illetve laktózintolerancia egyes becslések szerint a mai felnőtt népesség mintegy 70%-nak jelent problémát. Ez az arány változó, Észak-Európában 5%, Dél-Európában 71%, míg egyes ázsiai és afrikai országokban akár a 90%-ot is eléri. A gluténérzékenység (ide tartozik a lisztérzékenység is), ha nem is ugyanolyan gyakori, mint a laktózérzékenység, egyre többször kerül felismerésre. Számos tünetet – emésztőszervi, dermatitiszek, felszívódási rendellenességek, vérszegénység – okozhat, de a gluténérzékenyek körében több az autoimmun megbetegedés is. A bélbolyhok sorvadása, vagy a máj és az epe érintettsége sem ritka. Mindezek egyetlen dolog segíthet hatásosan gluténérzékenység esetén: a gluténmentes diéta.

Mit esznek a „paleók”?

A paleolit kori receptek nem maradtak fenn, a konkrét étrendről is keveset tudunk, ami ráadásul területenként, éghajlatonként is változó volt, így a mai paleo étrend alapjai a ma élő természeti népek táplálkozási szokásaiból indul ki.

A paleolit étrendnek és a mögötte lévő elképzelésnek is számos válfaja van, hivatalosnak tekinthető változat nincs. Magyarországon Szendi Gábor irányzata a legjelentősebb. A paleolit táplálkozás alapját a sovány húsok, tojás, halak, tenger gyümölcsei, zöldségek, gyümölcsök, magvak és a „jótékony” zsírok képezik, tehát semmi olyan dolog nem szerepel benne, ami az őseink étrendjében nem lehetett benne. Ez nem jelenti azt, hogy nincs pl. paleo fagyi, azt is lehet úgy összeállítani, hogy megfeleljen az elveknek (tej helyett pl. kókusztej, ízesítés gyümölcsökkel stb.). A paleo étrendet folytatók azonban nem fogyasztanak gabonaféléket, hüvelyeseket, cukrokat, tejtermékeket, feldolgozott élelmiszereket, transzzsírokat.

Ha ezt az étrendet szeretné követni, körültekintőnek kell lenni, hogy minden vitaminhoz, nyomelemhez hozzájusson a szervezet. A paleo étrend is lehet nagyon változatos, számos szakácskönyvet kaphatunk, és egyre több helyen elérhetőek az ehhez szükséges alapanyagok is.

Nagy Tünde

Leave a Reply