Posted on

Cékla: a rubinvörös gumók titka

Világszerte főleg gyökeréért termelik, de a növény egyéb részei is jól hasznosíthatók akár táplálékként, akár gyógyhatása miatt. A céklának az egészségre gyakorolt hatásai már meglehetősen régóta ismertek. Miért érdemes cékla-kúrába fogni?

Igazi vitaminbomba

A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul az izmok és az állóképesség növeléséhez, de gazdag kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban.

A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha a vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.

Keverve a legjobb

Nem véletlen tehát, ha a sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb gyógyító a zöldségek között. Gyakran használják más zöldséglével, így a sárgarépával vagy uborkával. A céklalé sárgarépalével keverve például kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segíthet ellensúlyozni a céklalé rendszeres fogyasztása.

A kioldott vagy a fel nem szívódott nyomelemeket, vitaminokat, ásványokat pótolni kell a szervezetben, amihez a legjobb, ha ásványokkal teli zöldséglét fogyaszt a beteg, így például sárgarépalevet céklával keverve, paradicsomlét stb. A céklában rejlő cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek. A céklát várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen leve folsavat tartalmaz, aminek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos.


Mire jó még?

Jó tudni a járvány, a nátha és az influenza idején, hogy a céklából készült ital segít leküzdeni ezeket a betegségeket. Céklalével ezenkívül tisztítókúrát is tarthatunk, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnhetnek. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomor-bél csatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát, serkenti a máj, a belek és a vese működését, meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható. Ám ha áldásos hatásainak bizonyítására az iménti felsorolás nem tűnik elegendőnek, álljon itt egy további példa: 1961-ben dr. Ferenczi Sándor különböző állatkísérletek során felfedezte, hogy a cékla vörös festékanyaga (a betain) tumorellenes hatású.

Hogyan, mennyit?

A legjobb, ha a cékla levét gyümölcscentrifugával választjuk el a rostos résztől. Természetesen a cékla levelét is felhasználhatjuk. Ebből a folyadékból betegség esetén naponta háromszor fél borospohárral ajánlatos fogyasztani, míg megelőzésre kétszer-háromszor hetente. Minden alkalommal hígítsuk vízzel, sárgarépalével vagy uborkalével.