
Ez a finomság ugyan cseppet sem fogyókúrás, viszont elképesztően finom. Segít némiképpen a kalóriákon, ha eritrittel készítjük. A kedvencünk lett ez a brownie, amit tavaly egy kicsit felturbóztunk a lányom itthon megrendezett halloween partyjára. Óriási sikere volt, amihez persze hozzájárult a meglehetősen extravagáns forma is, lentebb megtekinthetitek a kereszt alakú “Halloween brownie”-t. A megadott recept egy normál brownie leírását tartalmazza.

Hozzávalók 12 szeletre:
- 4 db tojás
- 25 dkg vaj
- 20 dkg 70%-os csokoládé
- 6,5 dkg liszt
- 35 dkg cukor (vagy eritrit)
- 1 csomag sütőpor
- 8 dkg kakaópor
- 1 csipet só

A tészta előkészítése:
- Tegyünk fel egy lábasba vizet, forraljuk fel. Egy fémtálba tegyük bele a csokit, a vajat, a cukrot (vagy eritritet) és a kakaóport, olvasszuk össze a forró gőz felett. Mindaddig keverjük habverővel, amíg sima, fényes, homogén nem lesz. Tegyük félre, hagyjuk egy kicsit hűlni, hogy a tojás ki ne csapódjon.
- Egy másik tálba tegyük a lisztet, a négy tojást, dolgozzuk el egy habverővel sima állagúra, majd keverjük bele a sütőport is. Ne adjunk hozzá vizet!
- Ha már langyosra hűlt a csokoládé, fakanállal keverjük össze az előkészített lisztes alappal.
- Tegyünk egy csipet sót hozzá.
Sütés a Légkeveréses Halogén Főzőkészülékben
Öntsük bele a masszát egy alumínium sütőtálcába (tökéletesen megfelel egy alutálca), enyhén csapjuk az asztalhoz a masszát, hogy szépen belesimuljon a tálcába. Helyezzük az alsó rácsra, állítsuk 200 fokra és 30-40 percre a készüléket.

A csokoládé öntet elkészítése
- fél bögre kakaópor
- egy tábla 70%-os csokoládé
- 1 bögre cukor
- 1 bögre tejszín
- fél bögre vaj
- 2 csomag vaníliás cukor
- csipet só
Ugyanúgy készítsük el a forró gőz felett, mint az előzőekben a csokoládét.
Tálalás
Ha elkészült a tészta, pihentessük 10 percig. Tortaszeletekre vágva, a csokiöntettel meglocsolva, akár vanília fagyival, vagy meggyel tálaljuk.

Ahogyan ígértem, a “Halloween brownie”
Téglalap alakú alutálcában készült, 3 darabból állítottuk össze. A tetejét egy nagyon pici étkezési aranypor tette patinássá az alkalomnak megfelelően.
EXTRA TIPP:
Mit mond a tudomány a csokoládéról? Igen, sajnos hizlal a mértéktelen fogyasztása, sőt a fogaknak sem tesz jót. De miért is imádják annyian? A csokoládé boldogságérzetet okoz, mégpedig azonnal. Gyorsan megemeli a szervezetben a boldogság érzésért felelős szerotoninszintet, tehát szinte rögtön javít a hangulatunkon. A kakaónak enyhe vérnyomás csökkentő hatása van, véd a szívinfarktustól is, persze azért nem gyógyszer.
Házi kedvenceinknek azonban ne adjunk csokit, mert a kakaóban lévő teobrobin számukra mérgező hatású, és a cukros ételek sem nekik valók.
Szerző: Nagy Tünde
Séf: Ürmös István