Posted on Hozzászólás most!

Fűszeres burgonya karikák padlizsánnal

Vegetáriánusoknak önálló fogásként, salátával nagyszerű fogás. Köretként halakhoz, natúr husikhoz illik leginkább. A padlizsán képes megszívni magát zsírral, de nem a Légkeveréses Halogén Főzőkészülékben!

Hozzávalók 4 főre:

  • 6 db közepes nagyságú burgonya
  • 1 db közepes padlizsán
  • 1 közepes fej vörös- vagy lilahagyma
  • 1 tk. rozmaring
  • 1 tk. fűszerkömény
  • ízlés szerint, só, bors

Előkészítés:

A burgonyákat és a padlizsánt mossuk meg alaposan, karikázzuk 4-5 mm-esre, a hagymát  vágjuk félbe, szeleteljük fel. Ha nem akarunk zsírt, vagy olajat használni, semmi gond, hiszen elég nagy a nedvesség tartalma mindkét zöldségnek. Sőt javaslom is a zsiradék elhagyását, mert így nem csak egészséges, hanem intenzív, tiszta ízekekel fogunk találkozni. Hintsük a fűszereket a zöldségekre, forgassuk össze, és helyezzük sütőzacskóba vagy egy 23-24 cm átmérőjű kerek alutálácba.

Sütés a Légkeveréses Halogén Főzőkészülékben:

Állítsuk a hőfokszabályzót 225 fokra, az időzítőt 20 percre.

Extra tipp:

A padlizsán rendkívül értékes tápanyagokat tartalmaz, miközben energiatartalma kicsi (100 g 27 kCal), így a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Pozitív hatással van a koleszterinszintre ezáltal a szívre, vízhajtó, bélgyulladás-gátló, emésztést fokozó hatású, viszont nem ajánlott gyomorfekély esetén. Ha zsiradékban sütjük, sajnos elég sokat képes magába szívni, így mindjárt más lesz a kalóriatartalom. Ezen segít a Légkeveréses Halogén Főzőkészülék, hiszen akár panírban is készíthetjük a padlizsánt – zsír nélkül.

Posted on Hozzászólás most!

Chilis-lime-os csirkecomb

Pikáns, kellemes csípős, igazán különleges és mégis egyszerű ez a receptre. Próbálják ki ti is a Légkeveréses Halogén Főzőkészüléket, tapasztaljátok meg, mennyivel gazdagabb az ebben készült ételek íze, és a vitaminok is sokkal jobban megmaradnak a kíméletes halogén sütési eljárásnak köszönhetően.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 db nagyobb csirkecomb
  • 1 db lime
  • négybors-keverék (fehér, fekete, piros, zöld)
  • ketchup
  • chili
  • negyed szár metélőhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma

Előkészítés

Keverjük el kb. 1 dl vízben a fűszereket: tegyük bele az apróra zúzott fokhagymát, az őrölt négybors-keveréket, a ketcupot, a sót, a chilit, a lime reszelt héját, és facsarjuk bele a levét is. Zsírt, olajat nem szükséges használni.

Tegyük a csirkecombokat egy kerek alutálcába (vagy csomagoljuk be alufóliába), öntsük rá az elkészített fűszerkeveréket, tegyük rá a vékonyra szeletelt vöröshagymát, a felkarikázott metélőhagymát, fedjük le alufóliával.

Sütés a Légkeveréses Halogén Főzőkészülékben

Helyezzük a csirkecombokat a készülék felső rácsára, állítsuk a készüléket 20 percre és 250 °C-ra. Ezután távolítsuk el az alufóliát a tálcáról vagy ha alufóliába csomagoltuk, akkor nyissuk meg a tetejét, hogy szépen pirulhassanak a combok. Állítsuk vissza a készüléket 200 °C-ra, és további 20 percre. Tálaljuk, díszítsük lime-szeletekkel.

István ehhez a recepthez héjában sült burgonyát készített padlizsánnal és vöröshagymával, amit egyszerre sütött a csirkecombokkal a Főzőkészülék alsó rácsán, sütőzacskóban.

Posted on Hozzászólás most!

Csokoládés brownie

Csokoládés brownie

Ez a finomság ugyan cseppet sem fogyókúrás, viszont elképesztően finom. Segít némiképpen a kalóriákon, ha eritrittel készítjük. A kedvencünk lett ez a brownie, amit tavaly egy kicsit felturbóztunk a lányom itthon megrendezett halloween partyjára. Óriási sikere volt, amihez persze hozzájárult a meglehetősen extravagáns forma is, lentebb megtekinthetitek a kereszt alakú “Halloween brownie”-t. A megadott recept egy normál brownie leírását tartalmazza.

Hozzávalók 12 szeletre:

  • 4 db tojás
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg 70%-os csokoládé
  • 6,5 dkg liszt
  • 35 dkg cukor (vagy eritrit)
  • 1 csomag sütőpor
  • 8 dkg kakaópor
  • 1 csipet só

A tészta előkészítése:

  • Tegyünk fel egy lábasba vizet, forraljuk fel. Egy fémtálba tegyük bele a csokit, a vajat, a cukrot (vagy eritritet) és a kakaóport, olvasszuk össze a forró gőz felett. Mindaddig keverjük habverővel, amíg sima, fényes, homogén nem lesz. Tegyük félre, hagyjuk egy kicsit hűlni, hogy a tojás ki ne csapódjon.
  • Egy másik tálba tegyük a lisztet, a négy tojást, dolgozzuk el egy habverővel sima állagúra, majd keverjük bele a sütőport is. Ne adjunk hozzá vizet!
  • Ha már langyosra hűlt a csokoládé, fakanállal keverjük össze az előkészített lisztes alappal.
  • Tegyünk egy csipet sót hozzá.

Sütés a Légkeveréses Halogén Főzőkészülékben

Öntsük bele a masszát egy alumínium sütőtálcába (tökéletesen megfelel egy alutálca), enyhén csapjuk az asztalhoz a masszát, hogy szépen belesimuljon a tálcába. Helyezzük az alsó rácsra, állítsuk 200 fokra és 30-40 percre a készüléket.

A csokoládé öntet elkészítése

  • fél bögre kakaópor
  • egy tábla 70%-os csokoládé
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre tejszín
  • fél bögre vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

Ugyanúgy készítsük el a forró gőz felett, mint az előzőekben a csokoládét.

Tálalás

Ha elkészült a tészta, pihentessük 10 percig. Tortaszeletekre vágva, a csokiöntettel meglocsolva, akár vanília fagyival, vagy meggyel tálaljuk.

Ahogyan ígértem, a “Halloween brownie”

Téglalap alakú alutálcában készült, 3 darabból állítottuk össze. A tetejét egy nagyon pici étkezési aranypor tette patinássá az alkalomnak megfelelően.

EXTRA TIPP:

Mit mond a tudomány a csokoládéról? Igen, sajnos hizlal a mértéktelen fogyasztása, sőt a fogaknak sem tesz jót. De miért is imádják annyian? A csokoládé boldogságérzetet okoz, mégpedig azonnal. Gyorsan megemeli a szervezetben a boldogság érzésért felelős szerotoninszintet, tehát szinte rögtön javít a hangulatunkon. A kakaónak enyhe vérnyomás csökkentő hatása van, véd a szívinfarktustól is, persze azért nem gyógyszer.

Házi kedvenceinknek azonban ne adjunk csokit, mert a kakaóban lévő teobrobin számukra mérgező hatású, és a cukros ételek sem nekik valók.

Szerző: Nagy Tünde

Séf: Ürmös István

Posted on Hozzászólás most!

Héjában sült burgonya fokhagymás joghurt öntettel

Kedves Olvasónk, egy olyan végtelenül egyszerű receptet ajánlunk figyelmükbe, amit mind a fogyókúrázók, mind a vegetáriánusok bátran fogyaszthatnak, mégpedig egy teljes értékű, finom ebédként, vagy akár egy könnyű vacsorára is tökéletes. Nem kell félni attól, hogy a burgonya hizlal, hiszen teljesen zsírmenetesen készítjük a Főzőkészülékben, a krumpli héja pedig telis-tele van rostanyagokkal. Egy salátakeverék tökéletes körete lehet ennek a receptnek.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 db közepes méretű burgonya
  • só, bors

A joghurtos öntethez:

  • 4 dl natúr joghurt (vagy natúr kókusz joghurt)
  • fél citrom leve
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • apróra vágott snidling
  • só, bors, római kömény

A burgonya előkészítése:

Mossuk meg nagyon alaposan a burgonyát, sózzuk, borsozzuk, hogy a héja is ízletes legyen. Még nedvesen csomagoljuk be egyesével alufóliába.

Sütés a Légkeveréses Halogén Főzőkészülékben:

A becsomagolt burgonyákat tegyük a Főzőkészülék felső rácsára, ha többet szeretnénk készíteni, használhatjuk az alsó és a felső rácsot is. Állítsuk a készüléket 200 fokra, az időzítőt 40 percre. Amikor a csilingelő hang megszólal, vegyük ki a vajpuha burgonyát.

A joghurtos öntet elkészítése:

Keverjük a natúr joghurtba a citromot, a fűszereket, a végén szórjuk meg a snidlinget. Figyeljünk a római köményre, nagyon markáns az íze, csak keveset használjunk belőle.

EXTRA TIPP:

A burgonya kiváló rostforrás, ami segíti az emésztést, hozzájárul az egészséges bélflóra kialakulásához. A „fogyásért felelős“ bélbaktériumok fő tápanyagai a rostok,  így ha zsír nélkül és héjastól fogyasztjuk, kifejezetten egészséges. A héja megvédi a sütés során a krumpliban található vitaminokat, ásványi anyagokat (C-vitamin, B-vitaminok, kálium, magnézium, vas), ezért is különösen egészséges. Kalóriatartalma alacsony (100 g  77 kcal), miközben laktat, könnyen telítődünk vele. Nem érdemes kihagyni fogyókúrázóknak sem.

Posted on Hozzászólás most!

Citromos-rozmaringos csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 db csirkemellfilé
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 egész citrom
  • morzsolt rozmaring
  • rozmaring ágacska
  • só, bors
  • olívaolaj (igény szerint, de akár el is hagyható)

Előkészítés:

– Kenjük be a húsokat sóval, borssal, morzsolt rozmaringgal, ha olívaolajat használunk, akkor azzal is.

– Tegyük a húsra az apróra vágott fokhagymát. Reszeljük a húsra a citrom héját, majd csavarjuk rá a citrom levét, a maradék citromot szeleteljük fel, és tegyük azt is a húshoz.  Forgassuk össze.

– Vágjuk negyedekre, nyolcadokra a hagymát, tegyük a húsokhoz, forgassuk át ismét.

Sütés a Légkeveréses Halogén Főzőkészülékben:

Tegyük sütőzacskóba az előkészített csirkét, adjuk hozzá a rozmaring ágacskát is. A készülék felső rácsára helyezve kb. 30 perc alatt elkészül. Ha túl soknak találjuk a levet, öntsünk le belőle, és süssük tovább a csirkét.

Süthetjük kerek alutálcában is, helyezzük szintén a felső rácsra. Lefedni sem kell. Kb. 30 perc alatt van készen, illatosan, omlósan, egészségesen.

EXTRA TIPP:

A rozmaring nem véletlenül az egyik legnépszerűbb fűszernövény, közel sem csak a pompás íze miatt kedvelik. Javítja a koncentrációt, a hangulatot, nyugtató, stresszoldó hatású, erősíti az immunrendszert, javítja az emésztést (megelőzi a puffadást, a székrekedést), sőt gyulladáscsökkentő hatású. A rozmaringtea jól jön azoknak is, akik  nehezen emésztik a zsíros ételeket. Ha a növény illóolaját párologtatóba helyezzük, egyetlen óra alatt frissebb lesz az agyunk, nagyobb a szellemi teljesítő-képességünk.

Posted on Hozzászólás most!

Édesburgonya püré

A Légkeveréses Halogén Főzőkészülékben nagyon ízletes lesz az édesburgonya, különösen, ha egy kis almával is feldobjuk. Itt egy szuper recept!

Hozzávalók 4-6 személyre:

– 6 db édesburgonya

– 2 db alma

– só, bors, extra szűz olívaolaj

Sütés a Légkeveréses Halogén Főzőkészülékben:

– A megtisztított édesburgonyát feldarabolva beletesszük a sütőzacskóba. Locsoljuk meg minimális extra szűz olívaolajjal, fűszerezzük, és helyezzük a Halogén Főzőkészülék magasabbik rácsára. 30 percre, 200 °C-ra állítjuk a készüléket.

Elkészítés:

– Amíg a burgonya sül, héjastól lereszeljük az almát, kevés olívaolajon megfuttatjuk.Tegyük félre a serpenyőt, nézzük meg, hogy elég puha-e az édesburgonya, ha kész, tegyük azt is a serpenyőbe, és folyamatosan forgatással süssük készre kb. 10 perc alatt. Burgonyatörővel vagy villával törjük át.

Tálalásra kész!

EXTRA TIPP:

Az édesburgonyának (batáta) nincs köze a burgonyához, a szulákfélék családjához tartozik. Béta-karotinban, C- és B-vitaminokban gazdag. Értékes ásványi anyagokat tartalmaz (kalcium, vas, magnézium, foszfor), egyes kutatások daganat-megelőző hatást is tulajdonítanak neki. Mindössze 117 g kalóriát tartalmaz 100 g, így fogyókúrázok is bátran fogyaszthatják. Cukorbetegek is beilleszthetik az étrendjükbe, magas rosttartalma miatt csak lassan emeli a vércukorszintet.